Kertészeti Blog

Friss és zöld

2021.04.12 15:04
Friss és zöld

Friss és zöld – hogyan segítsük a gyep újraéledését tavasszal?

Tél végéhez érve szinte vibrálóan hat a frissen növekedő fű látványa akár az utak mellett, vagy egy erdei séta során, a kertünkben azonban csalódás érhet, ha a hótakaró alól foltokban kopaszodó gyep bukkan elő. Pedig ilyenkor sem kell kétségbeesni. A gondosan rendezett gyepnek is rehabilitációra van szüksége a hideg, fagyos hónapok után.

Mivel kezdjük a fű frissítését?

Első lépésként alaposan fel kell mérni a tél okozta károkat. Kapkodni nem érdemes, hiszen csak a fellazult, fagytól mentes talajon érdemes elkezdeni a munkálatokat. Kezdhetjük az évelő gyomok eltűntetésével, ezt kézzel, vagy speciális gyomirtóval is elvégezhetjük. A gyepszellőztetésért is hálás lesz a pázsitunk, ezt is különböző eszközökkel: gereblyével, vagy külön erre a célra kifejlesztett gyepszellőztető géppel is elvégezhetjük, amelynek a segítségével „kifésülhetjük” a mohadarabokat és az elhalt fűszálakat a talajból.

 

 

Kikopott foltok

Az elsárgult, vagy teljesen kopasz foltokat egészen egyszerűen újra kell vetni. Ilyenkor a kikopott részt érdemes fellazítani például ásóval, így könnyebben megtelepednek az elszórt fűmagok. Sűrűn szórva, a felszín közelében tudnak kicsírázni, majd gereblyével, finom mozdulatokkal lehet beágyazni a fűmagot. Ezután kell még egy réteg föld, amely eltakarja és óvja az új ültetést a kiszáradástól, és attól, hogy a madarak kicsipkedjék. Figyelni kell azonban a fedőréteg minőségére, ha saját talajt használunk, előfordulhat, hogy a benne elszaporodott gombák csak rontanak a helyzeten.

 

Felülvetés

A ritkuló, elgyengült pázsit rehabilitálása. Fontos, hogy a javítási munkafolyamatot szintén akkor végezzük, ha már nincs fagy. Elsőként finoman fel kell lazítani a talajt, vigyázva arra, hogy ne tegyünk kárt a még megmaradt fűcsomókban. Ezzel megágyazunk az új szórásnak. A magvakat ilyenkor földdel keverjük össze, lehetőleg olyannal, amely szintén mentes a gombáktól és a gyomtól. A szórás után óvatos mozdulatokkal lehet beleegyengetni a földbe a keveréket.

 

Indító gyeptrágya

Az összes munkálat eredményét meggyorsítja és látványossá teszi a tavaszi gyeptrágyázás. A jó minőségű gyeptrágya elindítja a növekedést, gyorsabban erősíti a friss fűszálakat, sőt, látványosabb, élénk zöld színt biztosít a pázsitnak magas nitrogén tartalmának köszönhetően.

 

Gyomirtó gyeptrágya  

A tavaszi munkálatok szintén fontos eszköze. A jó minőségű gyeptrágya gyökeresen kiírtja az összes, gyepben tenyésző gyomot, emellett hatékony tápanyagokkal látja el a füves talajt. Segíti a friss hajtás növekedését kipusztított gyomnövények helyén. 

 

Bőséges locsolás

A sikeres tavaszi kerti munkák legfontosabb előfeltétele a rendszeres öntözés, pláne, a mostani szárazságra hajlamos klímánk miatt. Legjobb, ha este locsolunk, napos időben ugyanis hamar elpárolog a növényről a folyadék.