Kertészeti Blog

A lemosó permetezés

2023.04.12 14:03
A lemosó permetezés

Lemosó permetezés – az áttelelt kórokozók ellen

Idén is hiába vártuk a kemény telet, -5 fok alá csak néhányszor ment a hőmérséklet, ezért különösen fontos a tavaszi kerti munkálatok során a lemosó permetezés.

Ahogyan a nevében is benne van, a lemosó permetezés bő vízzel, nagy nyomással hatásos. Annyiban különbözik egy alapos zuhanyoztatástól, hogy a lemosással egyidejűleg a vízzel elkevert permetszer a növény minden apró résébe, zugába bele kell, hogy kerüljön. Ez nagyon fontos, hiszen ahova nem kerül a permetszerből, ott megmaradnak az ártalmas kórokozók. Akkor működik igazán, ha minden gombásodott résszel találkozik.

Miben más?

Ez az eljárás ugyanúgy fontos az ültetvényekben és a házi kertekben is. Kora tavasszal érdemes elvégezni, amikor már tartósan fagypont fölé került a hőmérséklet, közvetlenül rügyfakadás és a metszési munkák előtt. Aki ezt a munkát végzi, egy környezet- és pénztárcabarát módját választja kertje megóvásának. A permetszer akkor jut el minden résbe, és akkor marad meg a legapróbb felületeken is, ha szélcsendes, tiszta időben fogunk neki. Esős, borongós, de akár ködös-párás időben sem érdemes nekiállni.

 

Ősszel is hatásos

Ahogy a kerti bútorokat is letakarítjuk nyár végén, mielőtt eltennénk a hideg elől, úgy érdemes lefertőtleníteni kerti növényeinket is még a nappali fagyok előtt. Ez azonban akkor a legideálisabb, ha a fák már ledobták lombjuk nagyrészét. Gondoljunk egy napos októberi délutánra: ilyenkor a meleg még életre kelti a kórokozók többségét, az este azonban nem elég fagyos ahhoz, hogy elpusztuljanak. Az eljárás ilyenkor ugyanaz, mint a tavaszi munkálatnál: napos, csendes időben bő vízzel, erős nyomással és jól megválasztott permetszerrel érdemes átfújni növényeinket.

Milyen eszközzel?

Az eljárás bármelyik permetezővel végezhető, pumpás- vagy nyomáspermetezővel egyaránt, csak rajtunk múlik, mennyi időnk, energiánk és persze kerti növényünk van, amellyel dolgozni kell. Bármelyik eljárást választjuk, a lemosó permetezéssel sok későbbi bosszúságtól, feladattól óvjuk magunkat, érdemes ezt a megelőző megoldást választani.