Kertészeti Blog

A fűmagvetés lélektana

2023.02.28 00:00

A füvesítésre, fűmagvetésre a legjobb időszak az ősz és  tavasz. Márciusban minden kerttulajdonos lelki szeme előtt látja a nyáron csodálatosan zöldellő pázsitot. Ennek eléréséhez szükségünk lesz néhány eszközre és persze néhány tanácsra. Lehet persze „érzésre” szórni a fűmagot, így azonban nem biztos, hogy sikerrel jár a füvesítés.

Tavasszal, amikor a fagyok elmúlnak és már az előrejelzésekben látszik a melegedés, el lehet kezdeni a munkálatokat. Ahhoz, hogy a gyepszőnyeg valóban pompás legyen, nem elég tessék-lássék módon elszórni a fűmagot. A fűmagvetés előtt gondosan elő kell készíteni a talajt. Ha a talaj túlságosan szennyezett (például túlzottan gyomos, esetleg idegen anyaggal szennyezett), érdemes kicserélni. A gyep alá lehet dolgozni szerves trágya bedolgozásával, hogy minél mélyebben legyen életképes a talaj. Az ásás-kapálás közben, ha előbukkannak nagyobb gyökerek, kövek, távolítsuk el őket. Ezután készül a „tükör”, amely nemcsak az esztétikumot, hanem a könnyebb fűnyírást is szolgálja. A fűmag kihelyezése akkor a legjobb, ha a talaj hőmérséklete tartósan 10 °C felett van.  

Az előkészítés nemcsak a mélyfeltöltést és az egyengetést jelenti, hanem a föld felsőbb rétegének feltöltését is különböző tápanyagokkal.  A legjobb gyeptrágyák biomasszából készülnek, amelyeket feltöltenek kálium-szulfáttal, hogy a fűszálak minél erőteljesebben fejlődhessenek. Bizonyos gyeptrágyák esetében a kimosódás veszélye sem áll fenn, hiszen benne a tápanyagok szerves anyaghoz kötöttek. Használata során magasabb lesz a humuszérték, ezáltal jobb lesz a gyökeresedés, a fű ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. Az anyag bedolgozásához csillagkapát ajánljuk, amely könnyen forgó, kíméletes eszköz a talajlazításhoz. Akkor is használható, amikor már készen van a gyep és célunk a tápanyagok gyökérzethez való eljuttatása.

Tavasszal nemcsak a fűmagok, hanem a gyomok is intenzívebben kelnek. Ha a talajt előkészítettük, feltöltöttük tápanyaggal, kikeleszthetjük a gyommagvakat. Öntözés után ezek pár napon belül elkezdenek csírázni. 1-2 lombleveles állapotukban kínáljuk meg őket gyomirtóval, majd egy hét múlva kezdődhet a füvesítés.

Ha a talaj készen áll, válasszuk ki a fűmagot! Napjainkban nagyon sokféle fűmag kapható. A választást elsősorban a cél és a kert adottságai befolyásolják. Ha kizárólag látványkertről van szó, másféle fűre van szükség, mint amikor például kisgyermek van a családban és a családi foci a hétvégék része. De egy árnyasabb kert is mást kíván, mint ahol tűzi a nap a gyepet. Ha pázsit a szabadidő eltöltésének színtere, akkor a sport fűmag ajánlott. Ez egy gyors fejlődésű fűmagkeverék, gyorsan regenerálódó angol perjével, amely strapabíró gyepszőnyeget ad. Erős igénybevétel mellett fontos szempont a betegségekkel szemben ellenálló fűmag, amelynek további előnye, hogy jól ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek. Alacsonyabb ápolásigényű és a betegségekkel szemben is hatékonyan felveszi a harcot.

Ha megvan a fűmag, jöhet a kijuttatása. Ez megoldható kézzel vagy géppel. Egy a fontos, minél egyenletesebben szórjuk el a fűmagokat. Kézzel ezt legjobban laza csuklómozdulatokkal lehet megoldani, mintha egy óriási gyúródeszkát liszteznénk. A magoknak egyenletesen kell terülni, lehetőség szerint ne maradjanak vastagon szórt sávok. Segítségünkre lehet kézi műtrágyaszóró, amely nemcsak a fűmag szórására, hanem később a műtrágya hintésekor is jó szolgálatot tesz. Sőt, akár télen a síkosságmentesítő anyag kijuttatására is alkalmas.

A fűmag el van vetve – de gondoskodni kell arról, hogy ne fújja el a szél és a madarak se dézsmálják meg. Ezért tömöríteni kell a területet, amelyet hengerrel , vagy ha nincs, egy gereblye fejével finoman ütögetve lehet elérni. Végül még egy lépés hátra van, mielőtt leülünk gyönyörködni a munkánkban: alaposan, de nagyon óvatosan be kell öntözni a talajt. Az erős vízsugár azonnal elmossa az apró magvakat, ezért finoman permetezve végezzük az utolsó lépést. Hogy a siker biztos legyen, a területet folyamatosan tartsuk nedvesen. Ideális időjárás esetén néhány nap alatt megjelennek a harsány zöld fűszálak.

Blogunk következő részében újra visszatérünk a fűmagokra, illetve megvizsgáljuk a gyep és az időjárás kapcsolatát.