Kertészeti Blog

Veteményezés kertünkben

2023.03.07 00:00
Veteményezés kertünkben

Egy örökérvényű megállapítás, hogy kertünkben ősszel addig lehet ültetni, amíg az átfagyott talajba bele tudjuk nyomni az ásót. Ugyanez igaz a tavaszi veteményezésre is, amint az időjárás engedi, újra kézbe foghatjuk az ásót, lapátot, gereblyét.

 

Egy konyhakert első és legfontosabb feladata a jó idő megékrezésével egy alapos ásás. Ilyenkor a rétegek helyet cserélnek egymással, az addig pihentebb földtömeg kerül a felszínre, ezáltal biztosítva, hogy a talaj átszellőzzön, porhanyóssá válljon. Ekkor tudjuk beforgatni a szervestrágyát, mely több munkával jár, mégis az egyik legfontosabb lépés. Termésünk betakarításakor többszörösen meghálálja az adott növénykultúra a tavaszi többletmunkát. Végül a fellazított földtömeg elgereblyézésével megfelelően előkészítettük a talajt a veteményezéshez.

Február közepe-végétől a legfrissebb kertészkedők már elültetik a sárgarépa, borsó, sóska és spenótféléket. Ha a talaj hőmérséklete már legalább 5°C fölött van, bátran elvethető a saláta, káposzta, hagyma, cékla. Miután már nincs esély talajmenti fagyra sem – mely általában április végétől, május elejétől vehető biztosra – elültethetjük a paradicsom, paprika, uborka, batáta és egyéb palántáinkat is.

Amennyiben nem rendelkezünk saját kerttel, viszont balkonládában szeretnénk megpróbálkozni a növényneveléssel, fontos, hogy olyan termőföldet használjunk táptalajnak, mely nem érintkezett egyéb kerti földdel. Ezáltal - egy perlites kiegészítéssel - biztosan kiváló alaptalajhoz jutunk, mely a különböző hőkezelésnek köszönhetően a gyommagok nagyrészétől mentes.

Az ültetést követően mindig helyezzünk nagy hangsúlyt a megfelelő öntözésre is. Ez történhet különböző kézi locsolófejekkel vagy előre elhelyezett, jól beállítható esőztetőkkel. Tartsuk mindig gyommentesen a haszonnövények környékét, ezáltal biztosítva, hogy a gyökérzónából a tápanyagokat a megfelelő növény vegye fel.