Kertészeti Blog

Tavaszi gyepfelkészítés

2022.03.01 00:00
Tavaszi gyepfelkészítés

Március első napjával beköszönt a naptári tavasz, bár ez az utóbbi években igen változatos időjárást hoz – nem ritka, hogy ilyenkor a melegedő időjárás helyett kiadós havazással is szembe kell néznünk.

A kerti füves területek ilyenkor felfrissülés után kiáltanak. A legfontosabb dolgunk egy alapos gyepszellőztetés, amit sokan ősszel is elvégeznek. Ezt végezheti kertész vagy saját magunk. Amennyiben nem rendelkezünk saját gyepszellőztetővel, néhány ezer forintos tétel egy ilyen eszköz kibérlése.

Ez az eljárás segíti a gyepet megtisztulni az előző évi fűnyesedéktől, amely a természetes rothadás következtében nem tudott lebomlani. Egy szezonnyi fűnyírás után olyan vastag réteg is képződhet, mely meggátolja a fűszálak tápanyaggal és vízzel való ellátását, valamint a párás, befülledt réteg alatt könnyedén elhal az amúgy egészséges gyepfelület is. Az alapos szellőztetés segít eltávolítani ezt a réteget. Ha lehetőségünk van, többször is menjünk át az eszközzel a kezelendő felületen, majd lombseprűvel szedjük össze azokat a kisebb fűcsomókat is, melyet nem tudott a gyűjtőbe bejuttatni gyepszellőztetőnk.

Amennyiben kisebb kerttel rendelkezünk, elegendő lehet egy minőségi gyepszellőztető gereblye használata is, nem kell beruháznunk gyepszellőztető gépre.

Ha megadtuk ezt a fajta gondoskodást, jöhet a gyeptrágyázás. A különböző gyeptrágyák közül ilyenkor válaszhatunk egész szezonra vagy kifejezetten az évszaknak megfelelő típusok közül. Ezek a készítmények az eltérő NPK (nitrogén-foszfor-kálium) makro- és mikroelem összetétellel rendelkeznek, mellyel az adott időjárásra készítik fel a pázsitot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a különböző időszakokra kifejlesztett tápanyagok kijuttatása látványosabb esztétikát is eredményez az adott felületen. 

Műtrágyázást a gyepszellőztetés, majd az azt követő fűnyírás után javasolt elvégezni. Fontos a sorrend, mivel a fűnyíró vagy a gyepszellőztető gépek kései feldarabolhatják az előzőleg kiszórt műtrágya felületét, mely negatív hatással lehet a hatástartamra. A különböző tápanyagok olyan bevonattal rendelkeznek, mely szabályozza a tápanyagleadást, ennek köszönhető a több hétig tart a teljes lebomlás. Miután elvégeztük a műtrágya kijuttatását, alaposan öntözzük be a kezelt területet. Ha így járunk el, az eredmény látványos és kézzelfogható lesz.